RomanaMagyarEnglish
  Pagina Principala
  Facilitati
  Harta
  Tarife
  Atractii Turistice
  Activitati din Tabere
  Video
  Contactati-ne
Cheile Galbenei

Situata in sud-vestul si vestul Bazinului inchis Padis Cetatile Ponorului, in afara acestuia, Valea Galbenei reprezinta un culoar de drenare spre Depresiunea Beiusului a majoritatii apelor din Bazinul Padis. Aproape pe tot parcursul ei, Valea Galbenei cuprinde sectoare de chei inguste, marginite de pereti verticali si pante abrupte, avand numeroase cascade si fiind deosebit de greu de strabatut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, portiunea dintre Izbucul Galbenei si confluenta cu Valea Luncsoara, constituind un canion ingust, marginit de pereti verticali de peste 100 m.

Izbucul Galbenei reprezinta resurgenta raului subteran din pestera Cetatile Ponorului, de fapt marea parte a debitului raurilor ce strabat Bazinul inchis Padis Cetatile Ponorului, precum si a Sistemului Zapodie din Groapa de la Barsa. Izbucul este un ochi de apa de circa 7 m diametru, situat la baza unui perete de stanca. In aval, apa se pravaleste in cascade.

Prinsa intr-un canion ingust, Valea Galbenei creeaza jgheaburi si marmite inaccesibile, parcurgand astfel o diferenta de nivel de 100 m pe aproximativ 700 m lungime in linie aeriana. Pe vale apare o gura de pestera, unde apa raului intra zgomotos. Este inceputul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 m si foarte greu practicabil. Acesta se termina printr-o cascada evantai deosebit de pitoreasca, inalta de 7 m, la baza careia se gaseste un lac.

Un traseu turistic parcurge Cheile Galbenei, existand amenajari pentru turisti, constand in portiuni de cabluri de otel si lanturi de sprijin. Datorita dificultatii si gradului sporit de periculozitate, acest traseu este recomandat doar turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea sau in perioadele de viituri.

O ramura a traseului urca deasupra, in peretele stancos ai cheilor unde exista doua puncte de belvedere suspendate la circa 200 m deasupra firului vaii, care ofera privelisti inedite asupra canionului si asupra peretelui de vizavi inalt de peste 300 m.

Sectorul din aval, pana la confluenta cu Crisul Pietros, numit si Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenta cu afluentii de pe partea stanga. Aceasta portiune de chei nu este accesibila, dar pe deasupra lor, in ambii versanti s-au construit drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea salbaticiei acestora.


Cetatile Ponorului
Cheile Galbenei
Poiana Florilor
Cheile Somesului Cald
Pestera Focul Viu
Pestera Zmeilor (Onceasa)
Pestera Ursilor
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Humpleului
Cascada Valul Miresei (Rachitele)
Lacul Belis Fantanele
inapoi | top 

 
� 2023 Sat de vacanta Ic Ponor-Padis. Toate drepturile rezervate.