RomanaMagyarEnglish
  Pagina Principala
  Facilitati
  Harta
  Tarife
  Atractii Turistice
  Activitati din Tabere
  Video
  Contactati-ne
Cheile Somesului Cald

Cetatile Radesei se afla la obarsia Somesului Cald. Pestera se afla intr-un stadiu avansat de evolutie, exemplificand perfect modul in care are loc transformarea cavernamentelor in chei de amploare. Pestera are un portal inalt de peste 15 m si lat de 7 m, de forma ogivala, in care intra paraul Radeasa.
 
Pestera are o galerie unica, de forma unui tunel lung de 212 m, cu sali de mari dimensiuni si hornuri ce razbat in tavanul pesterii pana la suprafata. Cele cinci ferestre create de aceste hornuri, lasa sa patrunda in pestera raze de lumina. In aval, tunelul se continua cu un canion lung de circa 50 m si foarte ingust.
 
Pestera poate fi vizitata datorita amenajarilor efectuate (scari de lemn si podete). Din aval se poate reveni in zona portalului pe deasupra pesterii.
 
Dupa iesirea din pestera si canionul Radesei, se patrunde in Poiana Radesei, inconjurata de stanci cu vegetatie si pante abrupte cu molizi de mari dimensiuni printre care se gasesc palcuri de afinisuri. Aici paraul Radeasa se uneste cu Paraul Feredeului si dau nastere Somesului Cald. In continuare, Cheile Somesului Cald ofera privelisti extrem de pitoresti ale abrupturilor calcaroase de peste 100 m ce coboara pana in patul vaii. Pe langa numeroasele puncte de belvedere pot fi vizitate canionul Moloh, Pestera Uscata, Pestera Honu, Pestera Tunelul Mic, precum si zidul de calcar de 110 m al Cuciulatii peste care se zareste creasta ce leaga culmile Piatra Arsa, Piatra Graitoare, Varful Britei si Piatra Talharului, continuand spre Vladeasa.
Cetatile Ponorului
Cheile Galbenei
Poiana Florilor
Cheile Somesului Cald
Pestera Focul Viu
Pestera Zmeilor (Onceasa)
Pestera Ursilor
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Humpleului
Cascada Valul Miresei (Rachitele)
Lacul Belis Fantanele
inapoi | top 

 
2008 Sat de vacanta Ic Ponor-Padis. Toate drepturile rezervate.