RomanaMagyarEnglish
  Pagina Principala
  Facilitati
  Harta
  Tarife
  Atractii Turistice
  Activitati din Tabere
  Video
  Contactati-ne
Pestera Focul Viu

Ghetarul Focul Viu este o pestera adapostind al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea in Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000 m cubi. Este o pestera micuta, alcatuita din doua sali, prima si cea mai mare fiind ocupata de imensul bloc de gheata. Tavanul acesteia este spart de o fereastra de mari dimensiuni prin care au cazut inauntru busteni, frunze precum si zapada din exterior, care au format o movila mare. Prin tavanul pesterii patrunde suficienta lumina pentru a dezvalui grupurile de stalagmite de gheata aflate in partea opusa intrarii in pestera.

De altfel, in jurul orelor pranzului, razele de soare patrund prin fereastra creand un decor feeric. Explicatia existentei blocului de gheata in pestera este data de doua elemente: fereastra din tavan favorizeaza acumularea aerului rece, iar lipsa ventilarii in pestera mentine aerul rece captiv tot timpul anului.

Vizitarea este permisa pana la balustrada din lemn amenajata la intrare, de unde se pot observa toate cele descrise anterior.
Cetatile Ponorului
Cheile Galbenei
Poiana Florilor
Cheile Somesului Cald
Pestera Focul Viu
Pestera Zmeilor (Onceasa)
Pestera Ursilor
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Humpleului
Cascada Valul Miresei (Rachitele)
Lacul Belis Fantanele
inapoi | top 

 
� 2023 Sat de vacanta Ic Ponor-Padis. Toate drepturile rezervate.