RomanaMagyarEnglish
  Pagina Principala
  Facilitati
  Harta
  Tarife
  Atractii Turistice
  Activitati din Tabere
  Video
  Contactati-ne
Pestera Ursilor

A fost descoperita la 17 septembrie 1975, cand in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura prin care a coborat artificierul miner Curta Traian din localitate. Dupa cercetarile stiintifice de rigoare, o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata, fiind data in exploatare turistica la 14 iulie 1980. (Cai de acces: pe DN 76 Oradea-Deva, cu derivatie la km 86 in comuna Sudrigiu, apoi inca 16 km pana la Chiscau).
 
Pestera Ursilor nu primeaza prin dimensiuni, ci prin fantastica aglomerare de formatiuni speologice, fiind din acest punct de vedere, un unicat in randul pesterilor amenajate pentru turism.
 
Tot aici se gaseste un mare numar de resturi fosile ale ursului de caverna (Ursus spelaeus) disparut de aproximativ 15.000 de ani.Intrarea in pestera se face printr-un pavilion de exploatare turistica. Lungimea totala este de peste 1.500 m, din care nivelul inferior are lungime de aproximativ 700 m si este inchis turistilor fiind rezervatie stiintifica (sector de Clasa A).
 
Partea superioara este amenajata cu trotuare, balustrada, pe o lungime totala de 847 m si se compune la randu-i din trei galerii, in ordinea vizitarii: Galeria "Ursilor", Galeria "Emil Racovita" si Galeria "Lumanarilor". Prima galerie este putin mai saraca in formatiuni, bogata in schimb in resturi scheletice ale ursului de caverna, adevaratele frumuseti fiind concentrate in celelalte doua galerii. Iesirea se face printr-o fantastica galerie ornata cu stalagmite in forma de lumanari, ultima sala fiind simbolic denumita "Sfatul Batranilor".
Cetatile Ponorului
Cheile Galbenei
Poiana Florilor
Cheile Somesului Cald
Pestera Focul Viu
Pestera Zmeilor (Onceasa)
Pestera Ursilor
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Humpleului
Cascada Valul Miresei (Rachitele)
Lacul Belis Fantanele
inapoi | top 

 
2008 Sat de vacanta Ic Ponor-Padis. Toate drepturile rezervate.